Hvordan vil du at et brukergrensesnitt skal være? Vil du ha uforutsigbarhet, overraskelser, måtte gjette for å finne fram, …?
Dette innlegget er kategorisert som MTBlogg (MTB). MTB-innleggene er Morten Tollefsens personlige synspunkter på ulike emner om web og universell utforming.
Permalenke: x.medialt.no/category/mtb
Hvis du føler behov for å skjule lenker eller annen funksjonalitet er det kanskje lurt å fjerne hele stasen? Det mener i alle fall jeg, selv om skjulte lenker brukes på mange nettsteder.
Skjult tekst kan unntaksvis brukes for å bedre navigering med skjermleser, eller for å gi spesielle forklaringer til de som bruker skjermleser. Faktisk tror jeg mange har misforstått dette med skjulte lenker. De tror at slike lenker primært er funksjonalitet for de som ikke ser. Feil. Forskning viser tvert i mot at det er få skjermleserbrukere som benytter lokale hopp, i alle fall ikke hvis nettsidene bruker overskrifter og/eller semantisk sideinndeling.
Lokale hopp
Lenker for å hoppe over innhold er en metode for å imøtekomme WCAG-kravet om å hoppe over blokker (SK 2.4.1). Den vanligste bruken av slike lokale hopp er lenker i starten av nettsider for å hoppe til meny, søk, hovedinnhold og så videre. For at lenkene ikke skal ødelegge det visuelle brukergrensesnittet for musbrukerne er det vanlig å skjule lenkene. Trykker du Tab vises lenketeksten når lenken får tastaturfokus. God ide mener DIFI:
Snarveilenken kan gjerne være skjult i utgangspunktet, men skal bli synlig ved fokus. Det store flertallet av brukerne som navigerer med tastatur er seende, og synliggjøring av snarveier ved fokus er derfor helt vesentlig. Husk også at snarveien må være synlig og lesbar uavhengig av vindusstørrelse og forstørringsgrad.
http:// uu.difi.no/ artikkel/ 2015/ 07/ snarveier-og-hurtigkommandoer-navigasjon
Til og med koden som trengs for å skjule lenkene finner du på siden jeg siterte fra.
DIFI skriver også at: «Snarveien til innholdet er påkrevd,» Det er feil. WCAG krever ikke slike lenker, men når det er sagt mener også jeg at snarveier / lokale hopp kan ha noe for seg. Det må vurderes på samme måte som alle andre elementer du putter på nettsiden din. For de som bruker tastatur eller enkelte hjelpemidler for bevegelseshemmede kan lokale hopp gjøre nettsteder mer effektive å bruke. Jeg har også sett eksempler på at lokale hopp gjør det stikk motsatte, det vil si at lenkene bare forstyrrer. Et alternativ til lenker er å inkludere lokale hopp i en meny eller expander. Se for eksempel: Simply Accessible
Har du lokale hopp er det heller ikke en selvfølge at de må vises «uavhengig av vindusstørrelse og forstørringsgrad». Responsiv design går jo ofte ut på at menyer og så videre minimeres. Da kan også behovet for lokale hopp bli mindre eller forsvinne helt. En veldig typisk feil er forresten at skjulte lokale hopp blir liggende i det responsive designet, men at disse lenkene ikke fungerer på små skjermflater.
Konsekvensen av skjulte lenker er at de som bruker tastatur ikke kan se på en side og gjøre seg opp en mening om hvordan det er fornuftig å navigere. De skal derimot starte å trykke Tab: i tilfelle det kanskje finnes et, to, tre eller fire likale hopp. Farvel til alle gode råd om menneske-maskin interaksjon.
Steve Krug skrev boka «Dont’t make me think». Nå bør noen skrive boka «Let the user guess». Kanskje jeg skal skrive den boka, forresten, hehe!
Spar plass og gjør nettsider mer spennende
Menyer, annonser, bannere, fat-footers og «you name it» tar plagsomt mye plass. Etter å ha lest DIFI sine gode råd kom jeg på enda et godt råd jeg kan gi alle! Skjul alt dette. La brukeren bevege musepekeren hit og dit. Treffer han et egnet sted kan den aktuelle informasjonen dukke opp. På tilsvarende måte kan ting vises hvis du trykker et riktig antall ganger på Tab.
Suverent: masse plass til å vise det som er aller viktigst! Helt utrolig at ingen har tenkt på dette før!