Mortens favoritt-apper i 2016

Jeg er blind, så mine favoritt-apper fungerer bra med VoiceOver. Ja, for dette handler om iOS. Fortsatt synes jeg iOS fungerer bedre enn Android med Talkback, og fortsatt synes jeg at VoiceOver er den beste skjermleseren for mobil og nettbrett.

Jeg har laget slike lister siden 2013. Også i år har jeg med 10 apper. Fortsatt synes jeg fjordårets apper er bra, men litt variasjon må vi ha og derfor har jeg byttet ut de fleste på favoritt-lista. I 2015 besto forøvrig lista av: Apple watch, Vips, Sonos, MSN nyheter, SimpleMic, Facebook, Lydhør, Withings (blodtrykksmåler), Navigon/BlindSquare og Wikipedia.

1: kolonial.no

Det å kunne handle matvarer fra sofakroken er digg! Som blind er det også en helt ny opplevelse og kunne velge fritt, dvs. sjekke alternativer og så putte i handlekurven. Varene leveres på døra, og frakten er ikke dyr (fra kr. 39). Appen har blitt forbedret for VoiceOver, og det kommer stadig ny funksjonalitet. Blant annet kan du nå få sjekket tilbudsvarene også i appen. Kolonial er årets vinner, og jeg skulle gjerne ha jobbet med appen for å gjøre den best i verden – for dette er nyttig for alle, også for oss blinde.

Lyst til å prøve? Du får kr. 200 i avslag på første handel hvis du bruker denne lenken (frakten er også gratis, så dette er et kjempetilbud). Jeg får også kr. 200 hvis du bruker lenken, så prøver du skal du ha takk:
Prøv kolonial, det kommer du garantert ikke til å angre på!

2: Microsoft Outlook

Mange bruker nok Microsoft Outlook på Mac eller PC. Outlook for iOS var ikke spesielt imponerende da den kom. Microsoft kan imidlertid lage programvare, og forbedringene har nærmest flommet på i 2016. Jeg har vært aktiv i forhold til tilgjengelighetsforbedringene, og Outlook fungerer nå flott med VoiceOver. Jeg synes det er helt suverent å ha både epost, kalender, filer (OneDrive, Google disc, Dropbox etc) og Kontakter i samme app. Det har gjort at mobilen blir et langt bedre alternativ også til mer avanserte ting enn bare lesing av epost: delta i Skype-møter, innkalle til møter, legge ved filer og så videre.

De andre appene i Office-pakka har også blitt mye mer tilgjengelige i 2016: Word, Excel, PowerPoint. Jeg har brukt PowerPoint på mobilen ganske mye i 2016. Det å jobbe med store Excel og Word dokumenter er fortsatt klønete på iPhone, men det går helt greit å sjekke for eksempel oversiktlige regneark. Ja, faktisk går det ganske greit å redigere også. Sway og OfficeLens har også blitt kraftig forbedret med hensyn til tilgjengelighet.

Hurra for Microsoft!

3: Sonos

Jeg digger Sonos. Selv om denne appen har vært med to ganger før er det ikke mulig å la være å ta den med. Er dette verdens mest tilgjengelige app? Neppe, men at noe så avansert som lydanlegg i flere rom, kobling mot skytjenester, avansert lydoppsett og så videre kan gjøres så brukervennlig! Det er rått! Det er knallbra! Det er imponerende!

I 2016 har integrasjonen mot Spotify blitt enda bedre. Du kan nå til og med styre Sonos fra Spotify-appen. Apple music er også på plass.

Sonos, høyttalere, sub’er, lydplanker og så videre, settes opp med en app. Det er helt konge! Telefonen brukes for å spille av musikk, starte avspilling fra musikk-tjenester, radio, … Det er rett og slett kjempebra å kunne ha kontroll med et skikkelig lydanlegg. Sonos-høyttalere finnes snart over alt i huset, og med den lille SonoBit appen kan forrige og neste spor, volum etc. velges både fra telefonens varslingssenter og fra Apple watch. Har en liten video om Sonos også:


Vis video på YouTube

4: Ruter billett

Det å kjøpe billetter er en lek med Ruter billett. Ting du har kjøpt før kan enkelt kjøpes igjen (for eksempel nytt månedskort). Fingeravtrykk kan brukes for å bekrefte kjøp. Det er til og med enkelt å kjøpe billetter til andre, for eksempel til barna. Veldig bra levert, Ruter!

Ruter har også en app for planlegging av reiser og sanntidsinfo. Den fungerer helt OK med VoiceOver, men dessverre var appen bedre før! Mye sveiping og ingen kule spesialfunksjoner for VoiceOver slik det var da Shortcut laget appen. Massevis av forbedringspotensiale her, men jeg bruker appen hver dag. Reiseplanleggeren er forresten helt kriminelt dårlig! Prøvde for eksempel å planlegge en tur fra Oslo til Beitostølen. Fikk forslag på en reise som tok 38 timer.

5: Google disc (drive)

Med en tilgjengelig Office-pakke har skytjenester blitt enda mer verdifulle på mobilen synes jeg. Google disc er min favoritt. Jeg bruker imidlertid både Dropbox, OneDrive og iCloud drive. Det er ikke alle apper som har støtte for alle disse skytjenestene, og derfor er det egentlig greit å ha alle sammen. Tips: bruk en som din primære, ellers blir det fort rot i sysakene.

6: Deejay 2

Over skrev jeg at Sonos er et imponerende stykke program- og maskinvare. Også Deejay 2 er imponerende. Appen er laget for å mikse/spille av musikk: Det ligger vel forsåvidt i navnet. Med en leselist og et deejay bord kan en blind bli helproff! Appen er tilgjengelig, og det er lett å plukke sanger fra for eksempel Spotify. Massevis av kule effekter, enkelt å sette posisjoner i sanger, … Trenger du en Deejay stiller jeg, vet du! Veldig artig å finne en løsning som fungerer så bra. Fikk tips fra Rune Breck, og vil du ha en proffere mikser er det nok han du bør leie inn!

7: MBraille

Hadde jeg klart meg uten MBraille? Ja, tror ikke den appen er det som får meg til å overleve. Det som imidlertid er helt sikkert er at iPhonen min blir mye mer anvendelig! MBraille brukes for å skrive punktskrift på skjermen. Appen kan også brukes for å søke på web, sende sms og mye mer. Jeg bruker den først og fremst for å skrive tekst som limes inn i andre apper. Fortsatt helt uunværlig, selv om også Apple har laget punkttastatur som i prinsippet kan brukes i alle tekstfelt. Foreløpig er det ikke bra nok, men kven kveit sa mannen å fiska hellefisk. Kanskje Apple-løsningen danker ut MBraille en gang i framtiden!

8: 1881

Det er nyttig å kunne søke opp nummer eller sjekke nummer. 1881 fungerer bra, og det er lett å legge til kontakter hvis du finner noe du vil ta vare på. Ofte limer jeg inn et nummer på utklippstavla (f. eks. når et ukjent nummer har ringt meg). Da ligger nummeret klart for søking i 1881. Fin liten finnesse, som jeg bruker ganske ofte. En annen greie jeg setter pris på er lista du kan legge til med telefonsalgnummer. Jeg hater nemlig telefonselgere, spørreundersøkelser og profftiggere.

9: Hokusai 2

Dette lydredigeringsprogrammet er virkelig noe for seg selv! Alt fungerer knirkefritt med VoiceOver, og det er ganske enestående for en app eller programvare av denne typen. Her er det flersporsredigering, det vil si at du kan legge og mikse flere lydspor. Jeg har faktisk aldri sett flersporsredigering hverken på PC eller app som fungerer med skjermleser. For PC er jo SoundForge et veldig bra redigeringsprogram, men da jobber du kun med ett spor (kan selvsagt være stereo). Når jeg tenker meg litt om kan du vel ha flere spor i SoundForge, forresten, men altså ikke egentlig parallelle spor du kan fjerne og mikse fritt. Merker at jeg er litt på gyngende grunn her, men … Hokusai er i alle fall tilgjengelig, og det er uten sammenlikning det beste lydredigeringsprogrammet jeg har prøvd på iPhone – og jeg har prøvd mange, bare så det er sagt!

Til enkle lydopptak finnes det bedre apper. I 2016 kom PocketRecorder, og det har blitt min favoritt. PocketRecorder koster ca. 100 kroner, og det er egentlig veldig mye, for appen kan ikke stort mer enn å ta opp, spille av opptak og lagre til DropBox. Det finnes hauger og lass med gratis-apper som kan det samme. PocketRecorder er imidlertid laget spesielt for VoiceOver, og det synes jeg de har fått til på en veldig fin måte.

10: TuneIn Radio

Også radio-apper finnes det mange av. TuneIn er tilgjengelig og her finner du det meste. God kobling til Sonos er på plass, og skal du velge en radio-app er tipset mitt å velge TuneIn. Den er for eksempel sykt mye bedre enn NRK sin app, og du får i tillegg tilgang til hele verden. Det er en egen fane for favoritter, så det går kjapt å velge de stasjonene du bruker ofte.

Dett var dett, rett og slett

Legg gjerne inn dine favoritt-apper i kommentarfeltet nedenfor.